single-image

Altan- och balkongdörrar

En altandörr får gärna ha mycket glas så att den släpper in mycket ljus. Glaset bidrar även till en naturlig övergång mellan inne och ute. Altanen, terrassen eller balkongen är i sig uterum men som hör ihop med den övriga bostaden. Valet av altandörr är jätteviktig för denna övergång. Men hur väljer man egentligen rätt altandörr?

Precis som när man väljer fönster, ska även altandörren eller balkongdörren passa husets stil och arkitektur. Till ett äldre hus, eller ett hus byggt i äldre stil, passar det ofta bäst med en altandörr som har spröjs och som delar upp det stora glaspartiet i mindre. 

På fastigheter i mer modern arkitektur är det däremot vanligt med altan- eller balkongdörrar med lite större glaspartier utan spröjs. Men det kan vara praktiskt och även vackert med en tät nederdel utan glas. Här är några bra exempel på olika modeller; https://klarfonster.se/dorrar/altandorr.

 

 

Viktiga saker att tänka på

Det mest praktiska är att välja en altandörr som öppnas utåt. Då tar altandörren inte upp någon plats invändigt och det blir enkelt att gå förbi. Man behöver heller inte tänka på hur man möblerar eller var man lägger mattor, något som annars skulle kunna vara i vägen om altandörren skulle öppnas inåt. 

Eftersom altandörrar ofta har stora glaspartier lönar det sig att välja en dörr med två eller tre glas och som isolerar bra. Men man bör också tänka på dörrens u-värde och välja en altandörr i långsamt växande furu.

Priserna mellan olika altandörrar kan variera en hel del. Därför lönar det sig många gånger att jämföra priser mellan olika tillverkare. De flesta företag har bra hemsidor där man kan se deras olika alternativ. Men en altandörr som passar huset, och som även bidrar till att hålla kylan ute, är också en bra investering eftersom den också höjer värdet på huset.