single-image

Bergvärme för framtiden

Bergvärme är ett bekvämt sätt att få värme i huset. Dessutom så är det inte ovanligt att företag som arbetar med brunnsborrning även arbetar med bergvärme. Så ska du borra brunn kan det vara en god idé att fundera på om du inte ska passa på att investera i bergvärme samtidigt. Bergvärme i Örebro fungerar lika bra som bergvärme i Skåne. Det finns inte en geografisk indelning som reglerar var du kan borra efter värme. Brunnsborrning och bergvärme är lite samma sak. 

 

 

Hur fungerar då bergvärme?

Bergvärme är ett sätt att utnyttja solvärme som lagras i berggrunden. Därför kan det vara olika hur långt ned man behöver borra för att komma åt värme. Det vanligaste är att borra mellan 100 till 200 meter ned. Där lagras i regel den värme som behövs för att du ska kunna värma ditt hus. I själva borrhålet sänks en slang ned och en vätska cirkulerar. Det är vätskan som värms upp som sen pumpas upp igen och värmer ditt hus. En bergvärmepump utvinner värmen och vätskan pumpas sen ned igen för att värmas upp på nytt. Så även här finns en likhet med brunnsborrning.

 

 

Varför är det bra med bergvärme?

Bergvärme är ekonomiskt och du tjänar in pengarna genom att slippa använda bland annat direktverkande el. Dessutom är det renare än att elda med pellets och ved. Inte alla grannar uppskattar heller när röken från din skorsten lägger sig över tomten. Miljömässigt är bergvärme bra, du nyttjar energi som redan finns och det enda som behövs är den el som används för att få värmen att cirkulera. Bergvärme sköter sig själv, den tuffar på och du behöver inte vaka över den. Bergvärme är också förnyelsebar då solen värmer upp berget som sen ger dig värme. Så är du sugen på bergvärme ska du kontakta ett företag som kan ge dig råd.