single-image

Det är dränerande att undvika problemen

En del saker är det, mot bättre vetande, ibland väldigt skönt att inte låtsas om eller börja undersöka för mycket. Som att det luktar unket i källaren. Varje gång man går ner där för att hämta något eller lägga undan något intalar man sig själv att det är precis så som det ska vara i en källare. Det är ju trots allt längst ner i huset och i princip under jorden. Inte konstigt att det stinker lite. Och att man får tvätta upp sakerna man förvarar där för att bli av med lukten är väl bara normalt? Och om det är själva tvättstugan som är i källaren, då kanske ett nytt, starkt sköljmedel kan lösa doftproblemet?
   

 

Fruktade fuktskadorDock är det ändå bäst att ta tjuren vid hornen och undersöka saken ordentligt. Fuktskador i husgrunden är trots allt något man helst vill undvika. Fuktskador kan komma smygande och tecken kan, utöver unken lukt, vara flagnande färg och fuktfläckar. Ibland kan det gå så långt att källarväggarna i princip ruttnar bort om de är byggda mot en dåligt dränerad grund och felaktiga materialval gjorts och till exempel plastfolie har använts. Mögel och farliga gaser kan också bildas och leda till problem med allergier.


   
Dränera om huset

 

En felaktigt gjord husdränering kan göra problemen ännu värre så det här är ett jobb som passar bäst att låta en fackman sköta. Samtidigt som ett dräneringsarbete görs är det lämpligt att även se till att källarväggarna fuktskyddas. Även ventilationen i källaren kan behöva ses över. Den bästa tiden på året för att genomföra ett dräneringsarbete är på hösten eller vintern när det är tjäle i marken, då är chansen större att man slipper få den omkringliggande trädgården sönderkörd av tunga maskiner. Husdränering kan ses som ett nödvändigt ont. Bäst är att bara få det gjort.