single-image

En ruta går sönder

Med tanke på hur känsliga vanliga glasrutor är så är det konstigt att de inte går sönder mer ofta. En fotboll som skjuts iväg åt fel håll, en fågel som tror fönstret är öppet, en dörr som slår igen i vinden eller ett äpple som far iväg med gräsklipparens fulla kraft. Ja anledningarna till att en glasruta går sönder är många men som tur är så är det ganska lätt att åtgärda, vilket glas det än är. Antingen genom att köpa en ny ruta själv eller genom att anlita en glasmästare.  

 

Bilar med rutor

Ibland ser man flakbilar som kör omkring med en stor samling glasskivor i olika storlekar fästa på flakbilens sida. Det är någon av landets alla glasmästare som är ute på vägarna för att assistera någon kund. Glasmästare i Örebro kan man ringa ifall oturen varit framme och en ruta gått sönder. Men det kan även gälla något projekt som kräver installation på plats av någon typ av glas. Kanske vill man glasa in ett parti i uterummet eller på altanen. Eller så kanske man har något annat projekt som behöver en glasmästare.

 

 

Glaset i historien

Innan glaset fanns som material hade man öppna gluggar i husen som endast skyddades av träluckor med möjligen något tjockare tyg på insidan. Glädjen var säkert stor när glaset började tillverkas som rutor, även om de ibland var svåra att se igenom eftersom de munblåstes till rätt form. Med tiden har glaset blivit starkare och mer genomskinligt och nu kan glasmästaren även erbjuda varianter som krossas istället för att bli skärvor. Det finns dessutom glas som endast går att se igenom från en sida, armerat glas som är i stort sett okrossbart och glas med olika typer av isolerande värden. På det sättet har glasmästaren alltid ett glas som passar, vilket syftet och platsen än kan vara.