single-image

Hemma igen, med nya perspektiv

Att hitta hem handlar ofta om att först gå vilse. Eller i varje fall utforska vad som inte är ens hem. För många av oss kan det ju vara så att vi är trötta och utleda på att bo kvar i samma stad där vi växte upp. Storstadens sus och dus hägrar och för vissa av oss är det världsmetropolerna som gäller.

Därför ger vi oss av på en liten odyssé. Ett utforskande av det som är något annat är det vi har. Det brukar vara så i livet. Man vill helt enkelt veta vilka alternativ som finns uppdukade men som man ännu inte har vågat smaka på. För den där måltiden som kallas för “uppväxtstad”, den har vi redan gått igenom alldeles för många gånger.

Så vi ger oss ut på äventyr. Testar och ser vad som händer när man tar sig ur sina gamla vanor.
För några av oss är det just då vi hittar hem. Vi upptäcker att borta faktiskt är bäst.

För andra av oss så kallar uppväxtorten tillbaka, förr eller senare. Kanske när vi ska skaffa familj och inser hur mycket det är värt att ha föräldrar (och barnvakter) nära till hands. 

En sådan tillbakaflytt brukar även ge oss möjligheten att utforska våra nygamla hem ur nya perspektiv. Speciellt med barn i sällskap. Plötsligt sitter man, hela familjen, på en skärgårdsbåt i Göteborg och utforskar nya vidder. Saker som man tidigare tog för givet får plötsligt en ny lyster – speciellt när man ser den ur sina barns ögon.

Så underskatta inte din forna hemstad när du funderar på att flytta igen. Kanske har både den, och du, växt. Nu finns en möjlighet att skapa en ny relation till varandra och förlikas med saker som du kanske mer eller mindre flydde från sist.

Tiden har en förmåga att läka och ge nya perspektiv.