single-image

Miljövänlig primagaz till gasolgrillen

Biogasol eller primagaz är ett miljövänligt alternativ till vanlig gasol. Anledningen till att primagaz anses vara ett grönt alternativ är att gasen är tillverkad av hundra procent hållbar biomassa som har utvunnits ur restavfall från livsmedelsindustrin. Det är enkelt att byta från vanlig gas till biogas eftersom det inte krävs någon ny utrustning, då gasflaskorna ansluts på precis samma sätt som tidigare. 

Som privatperson finns det flera återförsäljare av biogas som man kan vända sig till, där man både kan köpa eller byta ut sina tomma gasflaskor mot fyllda. Förutom gasolflaskor för grillar finns det även flaskor för terassvärmare. Som företagare har man däremot den stora fördelen att man kan få biogas levererad på bulk eller flaska direkt till sin adress. Själva beställningen görs enkelt online eller på telefon och man får sedan ofta sin leverans redan nästkommande dag.

 

 

Viktigt att handskas med gasol på rätt sätt

Allt fler har insett gasolgrillens många fördelar med en jämn och fin värme som enkelt går att justera. Men det gäller att också handskas med gasol på ett säkert sätt. Skulle det uppstå en brand gäller det att ha is i magen och först försöka stänga ventilen och strypa tillförseln av gasol. Bäst är det om man även kan koppla loss gasoltuben och flytta den från grillen. 

Man ska aldrig hälla vatten på en eld som uppstått med hjälp av gasol, istället ska man kväva den med en brandfilt eller liknande. Men man kan även använda en pulversläckare eller hälla sand på elden. För att undvika olyckor gäller det även att förvara gasoltuben rätt. Den ska exempelvis inte stå ute i solen då uv-ljus har negativ påverkan på slangen och kan göra att den spricker. Man ska heller inte förvara gasoltuben under grillen då den används, eftersom fett kan droppa ner på tuben och antändas.