single-image

När kemiska föreningar separerar

Pluggar du till kemiingenjör, eller arbetar du med livsmedelsteknik? Då känner du kanske till begrepp som vätskekromatografi och molekylvikt. För en lekman är det ganska oväsentligt, även om vi dagligen använder produkter som behandlats av HPLC, eller högpresterande vätskekromatografi, som förkortningen utläses. En vanlig handtvätt är ett exempel på olika kemiska föreningar, där natriumsalter i tvålen löser upp fettet som sedan sköljs bort med vattnet. Eller hjärncellerna som är ständigt aktiva i olika föreningar. Magsyran är ett tredje exempel. 

Under senare år har separatorerna blivit smartare, säkrare och lättare att använda, både för studenter och erfarna forskare. 

 

Till vilken nytta?

Att kunna göra kontrollerade separationer av ämnen är viktigt inom flera fält. Till att börja med sitter de kemiska föreningarna ihop av olika skäl. Det kan vara magnetism, densitet eller olika kemiska föreningars storlek. Det här kan förändras över tid och påverkas av många yttre krafter, som till exempel köld och värme. I laboratoriemiljö är det ofta viktigt att analysera prover och granska innehållet. Exempelvis, hur mycket av ett särskilt ämne finns i provröret? Kunskaper om detta och HPLC, används inom analytisk kemi, miljökemi eller konsumentprodukter som när Livsmedelsverket informerar om att ett livsmedel innehåller laktos.

 

 

Vad väntar runt hörnet?

Det finns en stor marknad och hård konkurrens om den här typen av utrustning. Sannolikt kommer framtidens kromatografi göras både snabbare, bättre och ännu mer anpassad efter kundens önskemål. Det är ju skillnad på att forska kring Alzheimer i den mänskliga hjärnan och ta fram blandningar för bränslen, som bensin och etanol. I takt med att tekniken nått en mognad sedan starten på 1970-talet, skapas parallellt behov av att separera kemiska föreningar på nya sätt. Det här är toppmodernt idag:

  • Högt tryck (1400 bar) 
  • Integrerad avgasning och tvättpump
  • DAD med kapillär flödescellsteknologi
  • Lågt brus och högupplösta detektorer
  • Flexibel kylning på autosampler 
  • Stor kolonnugn 
  • Integrerad avfallstank