single-image

Rubiks kub, en pryl med historia

Klassiskt och retro är något som är populärt inom många områden. Till exempel finns det många som vill inreda sina hem med de orden i åtanke och många gillar även nostalgin i gamla spel och filmer. Något som varit väldigt populärt sedan 80-talet och som fortfarande kan ge mycket underhållning är Rubiks kub. Den blev vald till årets leksak i Sverige år 1982 och nu för tiden anordnas det till och med världsmästerskap i Rubiks kub. 

Kort Rubiks kub historia

Kuben uppfanns år 1974 av den ungerska skulptören och arkitekten Ernő Rubik, som själv sägs ha haft problem att lösa den. Rubiks kub har i utgångsläget en färg på varje sida (de klassiska är röd, orange, vit, blå, grön och gul), men efter ett fåtal slumpmässiga vridningar har färgerna blandats. Målet är därefter att återigen göra så att kuben har en och samma färg på var och en av dess sidor, gärna på så få vridningar som möjligt. En klassisk Rubiks kub (3×3) kan ha över 43 000 000 000 000 000 000 olika positioner, men kan trots det lösas på endast 20 vridningar oavsett startposition.

 

Välj och vraka mellan massor av kuber och utmaningar

Idag finns det många varianter som har kommit ur Rubiks kub originalet, till exempel pyramider, ormar och cylindrar. Det finns även kuber med fler eller färre rutor än den klassiska 3×3, till exempel 2×2 eller 17×17. På mastercubestore.se hittar man ett stort urval av Rubiks kuber till mycket bra priser. I sortimentet finns allt från professortärningar och speedcubes till andra IQ-utmaningar. Hos MasterCubeStore finner man hundratals olika tärningar från 40 olika varumärken, de kommer i flera storlekar och utformningar, allt för att man ska kunna hitta något som passar de kriterier man har.

Förutom att Rubiks kub är en klassiker som många kan minnas från barndomen så är det fortfarande ett underhållande sätt att fördriva tiden och utmana sig själv eller andra.