single-image

Synundersökning hos optiker i Södertälje säkerställer att du får rätt styrka

Att se bra kan vara avgörande för att lättsamt kunna utföra arbete, sysslor och aktiviteter. Vår syn är ett mycket viktigt sinne som man bör vara mycket rädd om. För att säkerställa att man alltid ser så bra som möjligt och upptäcker eventuella problem i tid så bör man göra regelbundna synundersökningar. Det möjliggör att man alltid kan ha rätt styrka i sina glasögon eller linser och därmed få så bra synskärpa som möjligt.

Glasögon, linser eller både och? 

Det kan vara smidigt att välja kontaktlinser i första hand och komplettera med glasögon, åtminstone om man har en aktiv livsstil. Linser immar inte igen eller halkar runt på näsan som ett par glasögon kan göra, därför är linser ett bättre val vid fysisk aktivitet. Det kan dock vara skönt att växla mellan de två synhjälpmedlen, fördelen med glasögon är att man slipper ha något i ögat och man behöver endast köpa ett par som kommer fungera så länge synen håller sig oförändrad.

Med linser däremot så behöver man byta ut dem med jämna mellanrum och de ställer även krav på hygienen. Det är väldigt viktigt att rengöra händer, linser och linsetui noggrant vid i sättning och urtagning. Det är något man slipper med glasögon som man kan ta av och på som man behagar. 

Det behövs recept för att kunna få rätt styrka på linserna och glasögonen 

Ska man skaffa linser eller ett par nya glasögon så kan det vara rekommenderat att göra en synundersökning för att säkerställa att styrkan blir rätt. Galsögonbärare bör göra en synundersökning minst vartannat år om optikern inte säger något annat. En person som bär linser bör däremot göra en årlig synundersökning och första gången krävs en nytillpassning av kontaktlinser. Det går inte att använda ett glasögonrecept för linser eftersom man bär glasögon längre bort från ögat vilket gör att synkorrigeringen sker på ett annat avstånd.

Oavsett om man ska göra synundersökning för linser eller glasögon så kan man kontakta Optiker Södertälje (Direkt Optik), där arbetar legitimerade optiker med lång erfarenhet.