single-image

Trä, aluminium eller plast fönster?

Med tiden kan det vara dags byta ut sina fönster för att spara energi, få enklare underhåll samt skapa bättre inomhusklimat. Har man fönster som är mer än 25 år gamla så är risken stor att de tappat mycket av sin isolerande funktion. Dessutom går utvecklingen framåt även när det kommer till fönster vilket gör att moderna fönster kan vara betydligt mer funktionella än vad äldre fönstren är.

Det hänger inte bara på glaset

Fönstrets egenskaper avgörs inte enbart på glaset utan fönsterkarmar och fönsterbågar påverkar också funktion och hållbarhet. Det som skiljer de olika materialen åt är underhållskrav, pris, livslängd och egenskaper. När man ska byta fönster bör man därför tänka över vad som är viktigast för en själv. Det kan till exempel gälla vilken budget man har, vilka funktioner som är viktigast att fönstret har, hur viktigt man anser att utseendet är, hur mycket underhåll man är villig att göra samt hur viktig livslängd och hållbarhet är.

Vilket material ska man välja?

PVC (plast) – Ett fönster i PVC är energieffektivt och billigt. Det står emot fukt, röta och rost vilket gör att det kräver minimalt underhåll och kan enkelt torkas av när det blir smutsigt. De ger dock inte ett lika exklusivt utseende eftersom de är gjorda av plast.

Trä/aluminium – Fönster med en insida av trä och en yttre aluminiumbeklädnad gör att man kan få det vackra träet på insidan medan utsidan är hållbar och så gott som underhållsfri. Aluminium har dock låg energieffektivitet och är inte speciellt slitstarkt.

Trä – Träfönster är väldigt vackra samt energieffektiva. Då det är ett levande material så krävs en hel del underhåll, man behöver slipa, skrapa, olja in och måla dem med jämna mellanrum.

SparFonsters fönster håller hög kvalitet, bra prisnivå och vid köp lämnas 10 års garanti på produkterna. Man kan välja om de ska vara i trä, trä/aluminium eller PVC samt om det ska vara 2- eller 3-glasfönster.